Dječji vrtić Grigor Vitez

Naši projekti

DV Grigor Vitez - e-twinning

eTwinning je zajednica odgojno-obrazovnih ustanova u Europi. Putem ove zaštićene platforme članovi mogu komunicirati, surađivati, razvijati projekte, razmjenjivati znanja i iskustva te postati dijelom najzanimljivije obrazovne zajednice u Europi.

Glavno je virtualno mjesto susreta i rada na projektima; dostupan je na 28 jezika (uključujući hrvatski), a trenutno je registrirano oko 860 000 članova i oko 113 000 projekata.

Osim rada na projektima nudi široki spektar edukativnih sadržaja u obliku radionica, TeachMeet sastanaka na kojima se predstavlja kvalitetna praksa, pa do online edukacija i stručnih usavršavanja u obliku seminara i konferencija, koji su svi redom besplatni i lako dostupni.

eTwinning je zaštićena platforma kojoj se mogu pridružiti samo odgojno-obrazovni djelatnici (status provjerava AMPEU – Agencija za mobilnosti i projekte EU) i svi podijeljeni materijali su zaštićeni od dijeljenja na internetu.

„Space Twinning – Let’s Explore the Solar System Together“

Kako je započela ideja o projektu na Etwinningu? Kolegice iz dječjeg vrtić Rašeljka su prepoznale interes u odgojnoj skupini kod djece vezano za temu istraživanje svemira. Pridružile su se skupini odgojitelja sa istim interesima na Etwinningu. Prvi put nije lako jer je sve nepoznato, ali uz podršku kolegica iz svih zemalja korak po korak savladale su tehničke prepreke. Razmjena iskustva doprinijela je kvaliteti kompetentnosti na području digitalne kompetencije. Učenje se ne događa samo u zajedništvu pojedinca sa praksom, nego i s drugim kolegama.

U ovom projektu započetom u siječnju 2021. zajedno sa partnerima iz Turske, Litve, Portugala, Poljske i Rumunjske, te još dva vrtića iz Hrvatske (Zagreba i Splita) sudjelovale su u istraživanju Sunčevog sustava. Svaka zemlja je posebno istraživala više o jednom od planeta. Njihov planet je bio Saturn.

Vještine i kompetencije koje su se poticale i razvijale kod djece kroz ovaj projekt su: znanstveno znanje (imenovati sve planete u Sunčevom sustavu, navesti neke činjenice o planetima, itd.), kompetencije u prirodnim znanostima (rad na različitim eksperimentima i donošenje zaključaka), jezične kompetencije (stjecanje novih riječi, korištenje demokratskog dijaloga), kreativnost (pronalaženje novih i različitih načina da izraze svoje dojmove – umjetnost, drama, glazba), socijalne kompetencije (rad s drugim skupinama na projektu, upoznavanje novih kultura), demokratske vrijednosti (sugeriranje različitih ideja i glasanje o različitim pitanjima vezanim uz projekt, itd.), poduzetništvo (predstavljanje rada ili odabranih aktivnosti pred drugima).

Više o aktivnostima možete pogledati na linku

https://www.facebook.com/groups/2861669534072767

“Dinosaurs, Mankind, Prehistory – Dino Ma.P.”

U novoj pedagoškoj godini 2021./2022. su u dječjem vrtiću Rašeljka nastavili s novim projektom na temu dinosaura. Glavna tema projekta je prvi kontakt djece s prapoviješću počevši od njihovih voljenih dinosaura. Nakon dinosaura odgojiteljice su nastavile raditi s djecom aktivnosti vezane uz nastanak i evoluciju čovjeka, a zatim uz kulture razvijene u svakoj partnerskoj zemlji. Partnerske zemlje ovog projekta su Hrvatska, Turska, Italija i Grčka. Ključna aktivnost koja je djecu navela na studijske izazove bila je igra skrivenog blaga sa zagonetkama koje su izradili partneri. Djeca su u školi ili vrtiću partnera tražili otisak stopala dinosaura (poput fosila), koji su sami napravili. Fosili su im dali novi zadatak, a to je bilo istraživanje za sljedeću temu.

Više o aktivnostima koje su provedene u sklopu projekta možete pogledati u prilogu, u power point prezentaciji:


Skip to content