Dječji vrtić Grigor Vitez

Epilepsija kod djece predškolske dobi

Dana 25. svibnja 2023. zdravstvene voditeljice ustanove u suradnji s Udrugom Dravet sindrom organizirale su edukaciju na temu “Epilepsija kod djece predškolske dobi” u Dječjem vrtiću Grigor Vitez, Kliška ul. 4, 21000 Split.

Predavanja su održali prof. dr. sc. Igor Prpić, dr. med., Marija Samaržija, bacc. med. techn. i Irena Bibić, predsjednica Udruge.

Prof. dr. sc. Prpić je otvorio radionicu i održao predavanje o epilepsiji i vrstama epileptičnih napadaja kako bi pobliže objasnio sudionicima postojanje različitih vrsta s različitim manifestacijama s ciljem njihovog boljeg prepoznavanja od strane djelatnika vrtića. Naglasio je da djeca s epilepsijom ne smiju biti izostavljena iz socijalizacije i druženja sa drugom djecom bez obzira na epileptičke napadaje.

Medicinska sestra, Marija Samaržija, bacc. med. techn. je potom održala predavanje o ulozi medicinske sestre s naglaskom da roditelje treba stalno poticati na uključivanje djeteta u normalne aktivnosti svakodnevnog života, uključivanje u kolektive predškolskih ustanova te dodatne aktivnosti u skladu s kognitivnim sposobnostima djeteta. Uz navedeno također je prikazano i objašnjeno kako primjenjivati simptomatsku terapiju za hitna stanja tj. epileptični status. Prezentaciju je zaključila da u središtu svakog oblika zdravstvene  i socijalne skrbi mora biti oboljeli, a u pedijatriji je to dijete i njegova obitelji.

Za kraj radionice, predavanje je održala Irena Bibić, predsjednica Udruge, koja je podijelila iskustva roditelja i razgovarala o pristupu djetetu s epilepsijom u predškolskoj dobi kojim je naglasila da dijete bez obzira na prisutne poteškoće i dalje ima iste potrebe kao i njegovi vršnjaci te je vrlo važno graditi pozitivnu atmosferu u grupi, ne stigmatizirati dijete, te razvijati njegove individualne mogućnosti i samopoštovanje.

Zajedno su prezentirali modele edukacije posebnim naglaskom na djecu. Kako djecu usmjeravati da prihvaćaju različitosti.

Nastavljamo s edukativnim radionicama u rujnu gdje je cilj pozvati i roditelje na sudjelovanje. Ovim edukacijama želimo od ranog uzrasta graditi bolje društvo bez predrasuda i stigmi. Da bi to uspjeli svi trebamo dati svoj mali doprinos kroz prihvaćanje, razumijevanje, pozitivni stav prema epilepsiji i naravno gledati dijete kao osobu, a ne epilepsiju.

Na radionici su sudionici ispunili pred- i post-evaluacijski listić kao i ocijenili samu radionicu!

Skip to content