Dječji vrtić Grigor Vitez

Kako dijete odviknuti od pelena?

Photo by Public Domain Pictures: https://www.pexels.com/photo/white-blue-orange-and-yellow-drawstring-bag-41165/

Djeca sama određuju trenutak kada će prestati piškiti i kakati u pelene. Kao i kod puzanja, hodanja i govora, djeca i u ovom slučaju slijede vlastiti vremenski plan. On kod većine djece predviđa da im u dobi između dvije i četiri godine više neće biti potrebne pelene. Većina djece najprije prestaje kakati u pelene, a tek kasnije i piškiti.

U početku se mogu samostalno kontrolirati preko dana a za nekoliko tjedana ili mjeseci i preko noći će odjenuti samo pidžamu.

Po čemu roditelji mogu primijetiti da bi njihovo dijete rado prestalo nositi pelene?

To se može primjetiti kad je pelena puna. Dijete počinje pokazivati na pelenu i njen sadržaj nazivati svojim, dječjim jezikom. Nuždu više ne obavlja usput i neprimjetno, već mimikom i gestama otkriva da se ‘TO” upravo dogodilo. Često se, kako bi to obavilo, povlači u svoju sobu ili neki mirni kutak.

Roditelje ili braću i sestre slijedi na zahod i zanima se za ono što se tamo dogodilo. Međutim, prije nego što konačno mogu odbaciti pelene, djeca moraju svladati određene važne korake u svom razvoju:

  1. moraju imati osjećaj za vrijeme kako bi pravodobno stigli do kahlice ili zahoda
  2. moraju biti u stanju sigurno kontrolirati muskulaturu crijeva i mjehura.
  3. tek u trećoj godini života živci dovoljno sazrijevaju da dijete može sigurno kontrolirati kružne stezne mišiće.

Ranim i strogim odgojnim mjerama odvikavanja od pelena roditelji ne pomažu ni sebi ni djeci. Prisiljavanje kada je riječ o odgojnim mjerama odvikavanja od pelena, može prije štetiti nego koristiti. Međutim, ako je vaše dijete već navršilo tri godine i još odbija čak i pokušati s kahlicom ili zahodom, o tome biste trebali popričati s pedijatrom i razmotriti mogućnost savjetovanja s dječjim psihologom.

U ovako važnim trenucima razvoja svome djetetu najbolje možete pomoći na slijedeći način:

  1. ne zaboravite da je prematanje bilo vrijeme kada ste se bavili svojim djetetom i da mu svu pažnju sada morate pokloniti na neki drugi način.
  2. neka vaše dijete samo odluči želi li kahlicu ili zahod
  3. svoje dijete obucite tako da može lako skinuti donji dio odjeće. Mala se djeca najlakše snalaze s hlačama s gumicom. Kopče na ramenu i tregeru će ih zakočiti.
  4. imajte strpljenja i budite opušteni, jer prije ili kasnije sva djeca prestaju koristiti pelene.

Prisila ili ukori samo će bespotrebno zakomplicirati ovaj proces.

Skip to content