Dječji vrtić Grigor Vitez

Kako dijete pripremiti za vrtić / jaslice

Photo by Engin Akyurt: https://www.pexels.com/photo/assorted-color-boxes-2084254/

Odlazak u vrtić ili jaslice većinom je prvo odvajanje djeteta od roditelja na dulje vrijeme. Istovremeno je to i prvi susret s većim brojem nepoznatih osoba.

Način na koji će se dijete prilagoditi ovisi o njegovim individualnim osobinama, o stupnju njegova razvoja, dobi, stanju tjelesnog zdravlja ali i o obiteljskoj atmosferi u kojoj dijete živi. Najveći broj djece prođe ovaj proces adaptacije bez većih poteškoća.

Neka djeca su sklonija reakcijama fiziološkog tipa (odbijanje hrane i spavanja, probavne smetnje, često oboljevanje), a druga reakcijama u ponašanju (plač, agresivnost, povučenost…)
Jedna od mogućih reakcija je i regresija, tj pojava onih oblika ponašanja karakterističnih za raniju, već savladanu fazu razvoja (dijete ponovo počinje mokriti u krevet, sisati prst, puzati, iako je već hodalo, tražiti dudu varalicu i sl.). Ovakva ponašanja normalna su u razdoblju adaptacije. Ona nestaju onom brzinom kojom se dijete prilagođava okolini i uspostavlja socio-emocionalne odnose s odgojiteljem.

Adaptacija nije gotova kad dijete prestane plakati, već kad počne spontano izražavati svoje osjećaje. Zbog toga treba osobitu pažnju obratiti na djecu koja ne pokazuju vlastitu inicijativu. Postupnost omogućava da prilagođavanje bude bezbolnije. Radi prevencije poteškoća u adaptaciji neophodna je komunikacija između roditelja i odgojitelja.

Ukoliko želite savjet o ponašanju Vašeg djeteta, o njegovom govornom razvoju, emocinalnim reakcijama, poteškoćama prehrane i spavanja, obratite se stručno-razvojnoj službi DV “GRIGOR VITEZ”


10 Savjeta kako pripremiti dijete za jaslice/vrtić

  1. Pripremajte dijete 1-2 mjeseca prije početka pohađanja vrtića ili jaslica. Kod djeteta njegujte interes za igrom i druženjem s vršnjacima.
  2. Nikad ne zastrašujte dijete, ne prijetite mu vrtićem. Prijetnje stvaraju kod djeteta predodžbu o vrtiću kao o mjestu gdje se doživljava neugoda.
  3. Dobro je ako dijete dovedete nekoliko dana ranije da upozna prostor, dvorište, odgojitelja i drugu djecu. Prve dane ne treba dijete ostaviti dulje od 2-3 sata.
  4. Nastojte da dijete ne doživi dvije nove situacije istodobno, npn preseljenje u drugi stan, rođenje mlađeg brata ili sestre i polazak u vrtić.
  5. Nemojte odmah otići nakon što ste ga dopratili. Otiđite s napomenom kad ćete doći po njega
  6. Prvih dana dođite Vi po dijete, ne šaljite druge osobe po njega.
  7. Ako dijete samo ne priča o dojmovima iz vrtića nemojte ga o tome pretjerano ispitivati.
  8. Budite spremni da će pogotovo prvih nekoliko dana tražiti više nježnosti i pažnje kod kuće. Odvajanje djetetu teško pada, ali ono se trudi i uvježbava svoj novi položaj i ulogu.
  9. Ako primjetite da se dijete postepeno od Vas udaljava i da se veseli vrtiću, radujte se – to je dobar znak da uspješno odrasta i prilagođava se novoj situaciji.
  10. Pripremite i sebe! Budite prijazni, dobronamjerni, razgovarajte s djetetom. Ako vi osjećate strah i nesigurnost pred odvajanjem on će prijeći i na dijete.
Skip to content