Dječji vrtić Grigor Vitez

Marijeta i Starman u DV Golubica

Ovo je priča o Marijeti i Starmanu iz našeg vrtića. Marijeta je predškolka, skromna i samozatajna, ali jako voli crtati. A tko je Starman? Starmana je Marijeta upoznala u maminom mobitelu. Jako joj se svidio. On je lik iz pjesme velikog Davida Bowieja. Starman, Ziggy, Major Tom, svakako se on voli nazivati. I šašavac je znate. Voli se ludo oblačiti i mijenjati frizure, ide na koncerte i pjeva. Njegove pjesme zavoljeli su mnogi pa tako i Marijetina mama, a sada i Marijeta. Poželjela je biti kao on. Pomalo šašava i ludo se oblačiti… Družili su se tako Starman i Marijeta kod njene bake, maminih prijatelja, a najaviše u Marijetinoj kući. Mama bi pustila pjesmu, a Marijeta i Starman bi plesali i pjevali. Poželjela ga je tada pokazati svima. I tako je Starman stigao s Marijetom u vrtić. Rasplesao se s Marijetom u temperi, u kolažu, u bojicama i flomasterima, u šljokicama i vodenim bojama. Svi smo se veselili njegovim kostimima i svi smo ga zavoljeli. Marijeta na jesen odlazi u školu, a Starman se smiješi s velikog panoa u vrtiću, čekajući da ga pronađu… Možda ga pronađeš i ti?

Ivana Marijanović, odgojiteljica

Pronašli smo ga i mi, u našem dječjem vrtiću Golubica, ovaj tjedan postavljena je zanimljiva, nesvakidašnja i sasvim posebna likovna izložba posvećena svevremenskom Davidu Bowieju. Velikog umjetnika, u različitim likovnim tehnikama, upriličila je za svoje prijatelje i njihove roditelje – Marijeta Đorić, naša predškolka – uz podršku svojih odgojiteljica i mentorica Ivane Marijanović i Maje Krstulović. Njen put započeo je prije tri godine kada su odgojiteljice primijetile posebnost u njenom likovnom izražavanju. Odgojiteljica Ivana ističe kako je Marijeta prvotno svoju likovnost doživljavala kao nedovoljno dobru, ne razumijevajući još kako je upravo ta posebnost, nešto drugačije od drugih, upravo put u likovnu slobodu i neslućene kreativne aspiracije. Preokret u oslobađanju kreativne energije donosi njen interes i ljubav koju je sa svojom majkom razvila prema pjevaču Davidu Bowieju. Crtajući njegove portrete, istražujući literaturu, slušajući glazbu, Marijeta je ušla u svijet umjetnika, gdje ne postoje granice, a njen interes za pjevača i likovno stvaralaštvo, kulminiralo je ovom inspirirajućom izložbom. Naša darovita, ali samozatajna Marijeta, ipak se otvorila svojoj odgojiteljici Ivani i evo što kaže o sebi i svojim interesima:

Davida Bowieja sam upoznala jer je mama preko mobitela slušala njegove pjesme pa se meni baš svidila jedna njegova pjesma…Starman. Onda sam je pjevala svugdje di bi išli. Pa u bake, a najviše ipak kući. Mama bi mi pustila pa bi kući plesala i pjevala. On je bio čovjek koji se ludo oblačio, bio je nekako svoj. I bio je po koncertima, super pjevao i to me baš povezalo s njim. Osjećala sam se tako da bi se i ja tako oblačila. Zato sam htjela nacrtati te kostime njegove. Osjećam se nekako popularno nakon izložbe i nekako ludo. Kao da sam ja neka popularna pjevačica koja je došla na taj svijet. Bilo mi je kada sam ušla u vrtić i vidila radove i čula se njegova muzika, kao da sam vidila njega. Dobar, baš dobar osjećaj (s osmjehom). A kada sam došla jučer kući, mama je rekla da ima veliko iznenađenje za mene na P… Pogodi teto šta? Mama mi je kupila ploču od Davida Bowieja. To sam oduvijek htjela. Slušali smo jučer i baš nekako opuštajuće. malo ti pucketa, ali mama kaže da nije to do ploče nego do gramofona.

Za kraj, pozivamo i sve vas da povirite Marijetinog Starmana u galeriji, a našoj Marijeti svi od srca želimo da nastavi sretno slijediti svoju zvijezdu u nove uzbudljive avanture!

Skip to content