Dječji vrtić Grigor Vitez

Maškare u našem vrtiću

Maškare u vrtiću za djecu su više od prilike da upoznaju tradicijske pokladne običaje – one su mogućnost da djeca budu „netko drugi“, ali i da otkriju ono što je skriveno u njima i želi „izići van“. Prilika je to da upoznaju jedni druge u drukčijem svjetlu. Zato svake godine obilježavamo ovaj dan koji djeci donese mnogo radosti i lijepih uspomena.

ZAŠTO  MASKA?

Maska utjelovljuje koncentriranu moć, snagu, nepovredivost, tajanstvenost i mističnost. Kad si pod maskom kao da preuzimaš dio njezinih osobina i karaktera. Tada si smion, jak, nitko ti ne može nauditi jer ne zna tko se pod maskom krije, nema straha od posljedica i zato pod maskom činiš ono što bez nje nikada ne bi.

POD MASKOM SE ČOVJEK  SKRIVA, ALI I OTKRIVA!

U vrtiću djeca upoznaju pokladne običaje najviše maskiranjem i uživljavanjem, igranjem uloga te govornim i plesnim stvaralaštvom. No ne smijemo zaboraviti da je dijete u dobi kada tek stvara sliku o sebi, zato treba biti vrlo oprezan i ne pretjerivati u želji da dijete pod svaku cijenu bude netko drugi. Treba ga hrabriti i poticati da bude prvo to što jest i da se dobro osjeća zbog toga.

Prigoda poput ove, pokladne, karnevalske, pomaže nam da u razgovoru s djetetom doznamo više o njegovim shvaćanjima i razmišljanjima, ne samo o maškaranju. Također, na ovaj dan omogućujemo djetetu da prazni, “ventilira” neugodne i frustrirajuće emocije (strah, osjećaj ugroženosti od nekoga ili nečega, pritisak, napetost) te da proširuje sliku o sebi (ponekad mogu biti ono što obično ne mogu: prljav, zločest, kreveljiti se, maškarati se…suprotan od onog kakav sam obično).

U našoj galeriji možete vidjeti kako smo ove godine obilježili maškare u našem vrtiću!

Skip to content