Dječji vrtić Grigor Vitez

Projekt „Svaki tjedan vrtić jedan – Rastimo zdravo” 

Photo by Jane Doan: https://www.pexels.com/photo/strawberries-and-oranges-1132040/

Projekt “Svaki tjedan vrtić jedan – Rastimo zdravo” osmišljen je upravo kako bi stručnim i zanimljivim pristupom djeca od svoje najranije dobi usvojila zdrave prehrambene navike te kako bi ukazali na važnost prevencije pretilosti i oboljenja od kroničnih bolesti. Predškolska dob je idealno vrijeme za usvajanje informacija i promicanja pravilnih prehrambenih navika.

Svaki tjedan vrtić jedan – Rastimo zdravo” kojeg financira Grad Split, a koji će se realizirati  u DV GRIGOR VITEZ, namijenjen je djeci predškolskog uzrasta (od 3 godine do polaska u školu), roditeljima i djelatnicima predškolskih ustanova. Radionice s roditeljima i djelatnicima, kao i rad s djecom po skupinama odvijat će se prema utvrđenom Planu aktivnosti od listopada do prosinca 2022.

Posljednji podaci HZJZ pokazali su poražavajuće podatke budući da 34,9% djece u dobi od 8 do 9 godina ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu te da je broj djece oboljele od kroničnih bolesti sve veći. Uzrok tome su loše prehrambene navike i nedovoljna tjelesna aktivnost. Poticanje razmišljanja i rasprava, te prenošenje znanja i osnova zdrave i pravilne  prehrane, jedini je način da dijete izraste u zdravu i kroničnim bolestima neopterećenu odraslu osobu.

Ciljevi projekta su: Podizanje svijesti o pravilnoj prehrani od najranije dobi, usvajanje pravilnih prehrambenih navika i utvrđivanje nutritivnog statusa djece naše ustanove.

Projekt uključuje izradu brošure i pripremu materijala za edukaciju djece predškolske dobi o pravilnoj prehrani te provedbu radionica o usvajanju pravilnih prehrambenih navika za djecu i roditelje. Projekt uključuje i antropometrijska mjerenja djece (tj. masa, tj. visina, udio masnog tkiva, opseg struka) te izradu krivulja rasta i razvoja djece/statističku obradu podataka. Od roditelja će se tražiti pisani pristanak za sudjelovanje njihovog djeteta u projektu.

Za roditelje i djelatnike predškolske ustanove organizirano je predavanje o važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti kod djece. Upoznati će se s ciljevima i aktivnostima projekta, kao i očekivanim rezultatima projekta.

Po evaluaciji projekta očekivanja su da će rezultati dobiveni obradom prikupljenih podataka dati jasnu sliku o nutritivnom statusu djece predškolske dobi u našoj ustanovi, kao i znanjima usvojenim nakon provedbe projekta.

Skip to content