Dječji vrtić Grigor Vitez

Proslava rođendana u dječjem vrtiću

pexels-polina-tankilevitch-3905850

Prehrana u dječjem vrtiću definira smjernice i preporuke za prehranu kao i namirnice koje predstavljaju zdraviji i kvalitetniji odabir za prehranu djece o kojoj skrbe. Dječji vrtići upravo u tom segmentu vide svoju važnu ulogu u promicanju pravilne prehrane kao bitnog čimbenika očuvanja zdravlja djece.

U prehrambenim standardima navedene su smjernice i preporuke za prehranu djece predškolske dobi. Voće se tako mora naći na dječjem jelovniku svaki dan, što jasno definira njegovu važnost u pravilnoj prehrani. Iako znamo da je voće zdravo, ono djeci baš i nije blisko kao slatkiši. Proslava rođendana se odvija između doručka i ručka te je važno ne pretjerati s količinom hrane kako ne bi narušili dnevni ritam zadanih glavnih obroka. Iz svih navedenih razloga smatramo potrebnim prije svega zbog zaštite zdravlja djece, ali i zaštite svih nas odgovornih u našoj ustanovi, pronaći neke druge prihvatljive načine proslave rođendana.

Namirnice koje donosite moraju biti originalno zapakirane s urednom deklaracijom i rokom uporabe.

Nikako ne donosite grickalice s masnoćama (čips), s kikirikijem (smoki), bombone, lizalice, gazirane sokove i sladoledne torte. Torte i kremaste kolače domaće ili slastičarske proizvodnje strogo je zabranjeno unositi u vrtić.

Kako bismo zadovoljili gore navedene kriterije za proslave rođendana preporučamo:

  • svježe i suho voće i povrće (cijelo)
  • prirodni 100% voćni sokovi
  • tamna čokolada kockicu/dvije
  • keksi (petit, plazma, grancereale, čajni kolutići, sport keksi, kuglof)
  • rižine – kukuruzne pahuljice

    pritom pazeći na ostalu djecu s alergijama u skupini.

Zajednička priprema proslave rođendana uz pomoć odgojiteljica i spremačica djeci daje sasvim drugi cilj i smisao proslave, jer omogućujemo djeci da se na siguran i prihvatljiv način izraze i da svom prijatelju – slavljeniku ponude svoju najbolju kreaciju.

Uvažavajući sve čimbenike, osmislite proslavu rođendana kao radosni događaj za svako dijete. Po koji balon, šareni tanjurić, jasno daje do znanja da je tu proslava i da su svi pozvani. Zajednički se slavi uživajući u okusima ponuđenog, uz pjesmu, zajedničku čestitku koja ostaje kao uspomena na proslavu rođendana u vrtiću.

Pripremile zdravstvene voditeljice DV Grigor Vitez

Skip to content