Dječji vrtić Grigor Vitez

Jačanje imuniteta kod djece

Photo by Jane Doan: https://www.pexels.com/photo/strawberries-and-oranges-1132040/

Ljeto nam se polako približava svom kraju, topli dani su iza nas i polako nam stiže jesen koja će za neke biti početak novih avantura u vrtiću. Svi roditelji strepe kako će se njihovo dijete adaptirati u novu sredinu te postoji zabrinutost zbog učestalih bakterijskih i virusnih infekcija koje pogađaju vrtićku djecu. Upravo zbog toga važno je na vrijeme početi jačati imunološki sustav naših mališana kako bi spremni dočekali hladnije dane.
Virusne i bakterijske infekcije brže se šire i djeluju ako postoji trajni ili trenutni pad imuniteta. Čak i najbanalnije sitnice kao: loša prehrana, izlaganje hladnom vremenu, loša odjevenost, neprilagođeni mikroklimatski uvjeti (boravak u zagrijanom prostoru pa nagli izlazak na hladno), nedovoljan i nekvalitetan san mogu izazvati pogodnu situaciju da se razvije neki oblik infekcije.  Zbog toga je važno da naš imunološki sustav bude spreman kako bi nas učinkovito obranio od virusa i bakterija iz okoline.

Kako jačati imunitet kod djece?

Važno je naglasiti da nepravilna prehrana, bez dovoljnog unosa vitamina i minerala prirodno prisutnih u hrani (osobito voće, povrće, žitarice, orašasti plodovi) može dovesti do njihovog manjka u organizmu što uzrokuje slabljenje imunološkog sustava. Crijevna mikroflora ima važnu ulogu u jačanju imuniteta, budući da je čak 60% stanica imunološkog sustava smješteno u crijevima.

Prije svega, u obzir treba uzeti dob djeteta te ima li dijete neke prisutne alergije. Alergija na biljke kao što su ambrozija, tratinčice ili krizanteme može izazvati alergijsku reakciju u kombinaciji sa preparatima koji sadrže ekstrakte biljke Ehinacae purpurea. Kod alergija na pčelinje proizvode moguća je alergijska reakcija na pripravke s propolisom i matičnom mliječi.
Od prirodnih preparata za jačanje imuniteta preporučuju se oni na bazi propolisa, matične mliječi i ekstrakta ehinaceje te probiotici.

Znanstveni radovi dokazali su protuupalno, antioksidacijsko, imunostimulirajuće i antimikrobno djelovanje propolisa. Za primjenu kod djece treba izbjegavati uzimanje alkoholnih tinktura (zbog velikog sadržaja alkohola). Mogu se koristiti od prve godine života djeteta, kako u prevenciji tako i tijekom liječenja.

Pri odabiru proizvoda s matičnom mliječi stoga treba potražiti onaj koji ima deklarirani i standardizirani sadržaj liofiliziranog oblika matične mliječi koji je njezin najpouzdaniji oblik u kojem se najbolje i najdulje čuva.

Odabiremo li preparate ehinaceje za preporuku u samoliječenju potrebno je obratiti pozornost na sastav, odnosno na vrstu biljke koja se nalazi u proizvodu. Studije su dokazale da su jedino E. purpurea i E. pallida djelotvorne vrste. Mnoga istraživanja dokazuju povoljno djelovanje na infekcije gornjeg dišnog sustava, jer znatno skraćuje tijek bolesti i smanjuje simptome. No, upotreba se ne preporučuje dulje od osam tjedana, a pripravke mogu uzimati djeca već od prve godine starosti.

Mješavine probiotika pokazuju blagotvorno djelovanje na dječji imunitet.
Istraživanjima je pokazano da probiotici mogu smanjiti trajanje infekcije i učestalost upotrebe antibiotika.
Svakodnevnim unošenjem probiotika putem fermentiranih mliječnih proizvoda i dodataka prehrani djelujemo povoljno na ravnotežu crijevne mikroflore. Primjena LGG-a (Lactobacillus GG) soja može se preporučiti kao valjana mjera u smanjenju rizika od infekcija gornjih dišnih puteva (prehlade, gripe) i gastrointestinalnih infekcija djece u vrtiću osobito kada se istovremeno unosi oba probiotička soja (Lactobacillus acidophilusa i Bifidobacterium animalisa).
S obzirom manja djeca često u prehrani izbjegavaju povrće i voće, preporuka tada može biti uzimanje multivitaminske formulacije za jačanje imuniteta. Posebnu pažnju treba obratiti na sastav i dozu vitamina i minerala. Znanstvena istraživanja preporučuju odlične stimulatore imunološkog sustava (vitamin C, A, D i E, minerali cink, selen). Ovakvi pripravci dostupni su u obliku sirupa, kapi i bombona za žvakanje te su ugodnog okusa pa ih djeca lako prihvaćaju. Mogu se koristiti već od prve godine starosti.

Pripravci s beta-glukanima dobiveni su iz stjenke kvasca, a prirodno su prisutni u žitaricama kao što su zob i ječam iz kojih i mogu biti izolirani. Općenito se može reći da beta-glukani pojačavaju prvu „liniju obrane“ organizma. Važno je naglasiti da se maksimalna učinkovitost ovakvih pripravaka postiže uzimanjem kroz dulji vremenski period (2- 3 mjeseca) pa ih je zbog toga potrebno početi uzimati prije početka sezone prehlada i gripa, krajem ljeta.

Virusne i bakterijske infekcije

Virusi koji uzrokuju prehladu šire se kapljičnim putem (udisanjem zraka sa sitnim kapljicama iz okoline bolesne osobe), direktnim dodirom te inficiranim predmetom. Uobičajeno je da zdrava odrasla osoba dva puta godišnje preboli prehladu. Kod djece prosjek je daleko veći pa se može javiti 6 do 12 puta godišnje. Virusne i bakterijske infekcije mogu uzrokovati simptome kao što su hunjavica, začepljenost nosa, kašalj, učestalo kihanje, bolno grlo, povišena tjelesna temperatura, proljev i povraćanje.

Liječenje ovih infekcija ovisi o svim prisutnim simptomima, njihovom trajanju i intenzitetu te će pedijatar u razgovoru s roditeljima procijeniti mogućnost samoliječenja infekcije ili je potreban pregled i ordinirana terapija.

Pripremile zdravstvene voditeljice DV Grigor Vitez

Skip to content