Letak za zdravu prehranu
Naziv | Gdje ga ima? | Čemu služi? |
Vitamin A / jača vid i obrambeni sustav | U zelenom lisnatom povrću i voću žute, narančaste I crvene boje, jetri, jajima, mlijeku i mlječnim proizvodima. | Za zdravlje očiju, štiti od bolesti, odgađa starenje, uništava slobodne radikale, te održava obrambeni sustav organizma. |
Vitamin B skupine (najvažniji su B1, B2, B6 i B12) / Za živčani sustav i metabolizam | Namirnice životinjskog porijekla (jaja, mlijeko, meso, jetra, šunka), banana, zeleno povrće, kesteni, integralne žitarice, pivski kvasac. | Jačaju živčani sustav. B2,B6,B12 održavaju pravilnima sve funkcije metabolizma |
Vitamin C / Neophodan u borbi s bakterijama i virusima | U većini voća i povrća, najviše u citrusima, kiviju, šumskom voću, dinji, rajčici, paprici, salati I špinatu | Moćni antioksidans, uništava slobodne radikale, apsorbira željezo, štiti stanice od oštećenja I sudjeluje u sintezi hormona. |
Vitamin D / jača kosti i mišiće | Mlijeko, žumanjak, tuna, losos -10 minuta boravka na suncu osigurat će potrebne količine od 10 mikrograma. | Regulira stvaranje fosfora i kalcija, minerala neophodnih za čvrstoću i otpornost kostiju, mišića I živčanih tkiva. |
Vitamin E / štiti stanice i plodnost | Maslinovo ulje, pšenične klice, orasi, bademi, špinat i žumanjak | Snažan antioksidans, štiti stanične opne, održava reproduktivni sustav |
Vitamin H (biotin) / Pretvara namirnice u energiju | U junećoj, telećoj i pilećoj jetri, žumanjku, tikvici, brokuli, zelju, sojinom brašnu, suhom voću, kvascu i mahunarkama. | Hranjve tvari unesene prehranom pretvara u energiju. Neophodan za sintezu kolesterola i masnih kiselina, štiti kosu i kožu. |
Vitamin K / Sprečava krvarenje | U zelenoj salati, brokuli, kelju, špinatu, integralnim žitaricama, mlijeku i mlječnim proizvodima. | Neophodan za zgrušavanje krvi, potiče lučenje tvari potrebnih za razvoj i zdravlje tkiva i kostiju; uvijek je prisutan u organizmu. |
Željezo / Za energiju i učinkovitost | Jetra, govedina, sjemenke bundeve i suncokreta, proso, zelena salata; apsorpciju pospješuje paralelnim unosom vitamina C, u obliku soka od naranče, paprike ili peršina | Prenosi kisik do stanica čiji nedostatak slabi imunitet i koncentraciju. |
Magnezij / Protiv stresa | Zobene pahuljice, suho voće, sjemenke suncokreta, bobičasto voće, brokula, sir | Funkcioniranje mišića, živaca te za metabolizam energije. |
Kalcij / Za jake kosti | Brokula, nemasno milijeko, sirevi (parmezan, ementaler). Za odgovarajuće iskorištavanje kalcija nužan je vitamin D. | Ako je opskrbljenost kalcijem dobra, organizam ga ne treba izvlačiti iz kostiju. Mora biti prisutan u krvi i stanicama kako bi moglo funkcionirati provođenje podražaja u mišićima i živcima te protok krvi. |
Za prirodno jačanje imunološkog sustava najvažnija je raznovrsna prehrana puna voća I povrća, te najmanje 8 sati sna dnevno. Izbjegavajte stres i vježbajte kad stignete
Pripremile zdravstvene voditeljice
bacc.med,tehn.Ivka Leko i
bacc.mec.tehn.Dubravka Matić
Preuzmite letak: