Pravilna prehrana iznimno je važna tijekom cijelog života svakog pojedinca. Njezin utjecaj i značaj presudni su u vrijeme intenzivnog djetetova rasta i razvoja. Ona u ranom djetinjstvu utječe preventivno i izravno na rast i razvoj kognitivni i fizički, te ispunjenje genetskog potencijala pojedinca, ali može provokativno utjecati na pojavu nekih patoloških promjena stanja i kroničnih bolesti kasnije tijekom života. Stoga je u cilju stvaranja pozitivnih prehrambenih navika iznimno važno kvalitetno, razumljivo i na suvremenim stručnim spoznajama informirati roditelje i djecu.
SMJERNICE ZA IZRADU JELOVNIKA I PLANIRANJE PREHRANE
Dijete treba imati tri glavna i dva do tri međuobroka u tijeku dana, poštovati dnevne energetske potrebe za pojedinu dob.
Važni sastojci glavnog obroka su:
- lako probavljive vrste mesa, riba i jaja; žitarice i njihovi proizvodi, te povrće.
Važni sastojci između obroka su:
- svježe i suho voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi.
Tijekom dana potrebno je uzimati dovoljno tekućine(vode).
VAŽNOST IZGLEDA HRANE
Estetski izgled hrane, jela i stola kao i ozračje za blagovanje, trebaju kod djece pobuditi želju i potrebu za jelom.
OBILJEŽJA PRAVILNE PREHRANE
- integralne žitarice i njihovi proizvodi
- punomasno mlijeko i mliječni proizvodi
- punomasni fermentirani i probiotski proizvodi
- mahunarke
- svježe domaće sezonsko povrće
- svježe domaće sezonsko voće
- sušeno domaće voće
- lako probavljive vrste mesa
- svježe začinsko bilje
- začini (maslinovo i suncekretovo ulje, jabučni ocat, limun, med.)
- dovoljna količina tekućine (pitka voda tijekom cijelog dana)
- dobro izbalansirana i kombinirana prehrana
- estetski dobro osmišljena jela i stol – blagovaona.
NAČIN PRIPREME HRANE
Hranu pripremati u kvalitetnim posudama kako bi zadržala svoj sastav, boju i okus. Preporučuje se vatrostalno posuđe od porculana i posuđe od inoxa. Prednost dati kuhanju i pirjanju, izbjegavati pečenje, namirnice što jednostavnije pripremati, izbjegavati upotrebu poboljšivača okusa (različite vrste aditiva). Važno je voditi računa o unosu soli, jer povećan unos soli, važan je čimbenik u nastajanju povišenog krvnog tlaka.
Zdravstveni voditelj: Ivka Leko, vms