Dječji vrtić Grigor Vitez

Prehrana djece

Photo by Jane Doan: https://www.pexels.com/photo/strawberries-and-oranges-1132040/

Pravilna prehrana iznimno je važna tijekom cijelog života svakog pojedinca. Njezin utjecaj i značaj presudni su u vrijeme intenzivnog djetetova rasta i razvoja. Ona u ranom djetinjstvu utječe preventivno i izravno na rast i razvoj kognitivni i fizički, te ispunjenje genetskog potencijala pojedinca, ali može provokativno utjecati na pojavu nekih patoloških promjena stanja i kroničnih bolesti kasnije tijekom života. Stoga je u cilju stvaranja pozitivnih prehrambenih navika iznimno važno kvalitetno, razumljivo i na suvremenim stručnim spoznajama informirati roditelje i djecu.


SMJERNICE ZA IZRADU JELOVNIKA I PLANIRANJE PREHRANE


Dijete treba imati tri glavna i dva do tri međuobroka u tijeku dana, poštovati dnevne energetske potrebe za pojedinu dob.


Važni sastojci glavnog obroka su:


  • lako probavljive vrste mesa, riba i jaja; žitarice i njihovi proizvodi, te povrće.

Važni sastojci između obroka su:


  • svježe i suho voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi.

Tijekom dana potrebno je uzimati dovoljno tekućine(vode).


VAŽNOST IZGLEDA HRANE


Estetski izgled hrane, jela i stola kao i ozračje za blagovanje, trebaju kod djece pobuditi želju i potrebu za jelom.


OBILJEŽJA PRAVILNE PREHRANE


  1. integralne žitarice i njihovi proizvodi
  2. punomasno mlijeko i mliječni proizvodi
  3. punomasni fermentirani i probiotski proizvodi
  4. mahunarke
  5. svježe domaće sezonsko povrće
  6. svježe domaće sezonsko voće
  7. sušeno domaće voće
  8. lako probavljive vrste mesa
  9. svježe začinsko bilje
  10. začini (maslinovo i suncekretovo ulje, jabučni ocat, limun, med.)
  11. dovoljna količina tekućine (pitka voda tijekom cijelog dana)
  12. dobro izbalansirana i kombinirana prehrana
  13. estetski dobro osmišljena jela i stol – blagovaona.

NAČIN PRIPREME HRANE


Hranu pripremati u kvalitetnim posudama kako bi zadržala svoj sastav, boju i okus. Preporučuje se vatrostalno posuđe od porculana i posuđe od inoxa. Prednost dati kuhanju i pirjanju, izbjegavati pečenje, namirnice što jednostavnije pripremati, izbjegavati upotrebu poboljšivača okusa (različite vrste aditiva). Važno je voditi računa o unosu soli, jer povećan unos soli, važan je čimbenik u nastajanju povišenog krvnog tlaka.

Zdravstveni voditelj: Ivka Leko, vms

Skip to content