Dječji vrtić Grigor Vitez

Začepljeni nosići

pexels-andrea-piacquadio-3765115

Prehlada je najčešće oboljenje kod djece. Postoje mnogi načini kako ublažiti njezine simptome.

Djeca godišnje prebole 10-12 prehlada i većina ih se pojavljuje tijekom jeseni i zime. Najčešće obolijevaju 3-4 godišnjaci. Obično prehlade počinju kihanjem ili peckanjem u ždrijelu i očima. Nakon toga je nosić naizmjenično začepljen ili curi. Ponekad se pojave i promuklost, kašalj ili temperatura.

Uzroci prehlade su virusi koji se nasele u sluznicu dišnih puteva. Posebno osjetljive su prehlađene i suhe sluznice kojima je zbog hladnog zraka smanjena vlažnost. Zbog toga su slabije prokrvljene i manje otporne na infekcije.

U hladno zimsko doba važno je stan ne pregrijavati, dovoljna temperatura u dnevnome boravku je 20-22C, a u spavaćoj sobi 16-18C. Ta temperatura dovoljna je i za djecu u prvim mjesecima života.

Održavati vlažnost sluznice i čistiti nosić je moguće s otopinama na bazi prirodnih soli.

Kapi koje smanjuju oteklinu sluznice dolaze u obzir, ako je zbog infekcije disanje otežano. Takvi lijekovi trebaju biti za djecu nisko dozirani i bez konzervansa. Sastojci koji pomažu su ksilometazolin i oksimetazolin. Kapi na toj bazi sprječavaju začepljenje nosnih šupljina. Prije upotrebe trebali bi se posavjetovati s pedijatrom. Ne smiju se koristiti više od 5 dana.

Pumpice za nos mogu očistiti mali nosić.

Kod starije djece učinkovite su inhalacije pare s dodatkom kamilice ili kadulje. Sluznica se dodatno navlaži, a sastojci djeluju protuupalno. Time djeci olakšamo disanje.

Prije upotrebe lijekova posavjetujte se u ljekarni jesu li primjereni za djecu i koliko dugo ih smijete koristiti.

U slučaju da djetetu iz nosa počne curiti zelenkasti sekret i uz to ima i povišenu temperaturu, vrijeme je za posjet pedijatru.

Savjet: Često perite ruke, na njima se zadržava najviše virusa prehlade

Pripremile zdravstvene voditeljce DV Grigor Vitez


Preuzmite brošuru:


Skip to content